ביצוע מוצלח של פרויקט אחד בהתחדשות עירונית הוא תהליך מורכב וקשה הדורש מקצועיות רבה, תכנון עתידי יעיל ויכולת לחבר בין בעלי דירות, אנשי מקצוע, וגורמי הרשות המוניציפלית. אם כך, נראה כי תכנון עיר זו כמעט משימה בלתי אפשרית, לא אם נביט לרגע למתרחש בעיר קטנה בלב בקעת אונו.
יש לא מעט סיבות מוצדקות שמאפשרות להכריז על קריית אונו כבירת ההתחדשות העירונית בישראל. מדובר בעיר הראשונה בישראל שביצעה ואכלסה פרויקט של פינוי בינוי, העיר בה נמסרו הכי הרבה יחידות דיור בארץ במסגרת התחדשות עירונית הכוללות יותר מ- 1000 יחידות דיור בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38 הריסה ובניה יחד עם קידום של עשרות פרויקטים של תמ"א 38 חיזוק ותוספת. בראיון מקצועי עם עו"ד שיר הספרי, מסביר ראש העיר, מר ישראל גל, כיצד על ידי נקיטת צעדים נכונים בעבר ובהווה הפכה עיר קטנה במרכז בקעת אונו לעיר המתחדשת ביותר בישראל בשנת 2019 ומהם לדעתו הצעדים שנכון לבצע בעתיד כדי לאפשר המשך קידום נכון של פרויקטים בהתחדשות עירונית ולחדש את הערים בישראל.
התחדשות עירונית היא קודם כל כלי חברתי ולאחר מכן הזדמנות כלכלית
"אני לא רואה את ההתחדשות העירונית ככלי לצמיחה כלכלית אלא הזדמנות חברתית" אומר ראש עיריית קריית אונו, מר ישראל גל, בפתח דבריו. בעיניו התחדשות עירונית מהווה השקעה לטווח ארוך שמתבטאת בפיתוח חברתי וסביבתי, "זו הזדמנות מדהימה לחדש את העיר, את שטחי הציבור, הפארקים, הגינות הציבוריות, לשנות את תוואי הרחוב, התשתיות התת קרקעיות והתעבורה". פרט לפיתוח העיר והסביבה, בקריית אונו מבינים כי התחדשות עירונית יוצרת גם הזדמנות אדירה לעזור ולשדרג את חייהם ורווחתם של תושבי העיר. "התחדשות עירונית מהווה גם הזדמנות לעזור לתושבים לחזק את המבנים בהם הם מתגוררים לקראת רעידת אדמה, למגנם על ידי הוספת ממ"דים ובנוסף, ולא פחות חשוב, לעודד אוכלוסייה חדשה להגיע לעיר ולשדרג את חייהם ודירותיהם של התושבים הוותיקים".
הכול מתחיל ונגמר בתכנון נכון וברור
לא מעט ערים בישראל מתחילות להבין עכשיו את חשיבותה של תכנית מתאר נכונה וברורה וכי ללא תכנית כזו הדרך לקידום וביצוע התחדשות עירונית אפקטיבית לאורך זמן מוטלת בספק, מה גם שהסבירות לחוות לא מעט מהמורות וקשיים עולה מאוד. בנושא זה מדגיש ראש העיר כי בקריית אונו הצליחו לזהות את הבעיה בזמן: "יצרנו תכנית מתאר המחלקת את העיר למתחמים כך שלכל מתחם יש הנחיות ברורות לביצוע התחדשות עירונית וקריטריונים מסודרים, כמו: מהי מכפלת הדירות האפשרית, מה גודל הדירות, מה התמורות שניתן לתת לדיירים, אילו שטחי ציבור נדרשים מהיזם במתחם, כמות החניות המותרת והאם יש לבצע עירוב שימושים של מסחר בתחתית בניין מגורים". לטענת ראש העיר, תכנית מתאר מפורטת ומאורגנת, שעברה אישור ושיתוף ציבורי יחד עם מדיניות נחושה ואחידה הן הסיבות המרכזיות בזכותכן עומדת העיר קריית אונו במצב שבו כמעט כלל המתחמים תפוסים ע"י יזמים, מרביתם קיבלו תוקף לתכנית והרבה מאוד מתחמים נמצאים עמוק בתוך שלבי ביצוע.
להעביר את ההחלטה לרשויות המקומיות
"אני מרגיש כי קיים פער בחיבור לשטח בקרב מקבלי ההחלטות", פותח ראש העיר את תשובתו לשאלת דעתו על ביטול תכנית תמ"א 38 העתידה לקרות באוקטובר 2022, "יש לאפשר לראשי הרשויות לקבוע את המדיניות התכנונית של העיר ולהחליט באיזו דרך לממש את התכנית". לתפיסת מר ישראל גל, ביטול של תכנית תמ"א 38 היא טעות שיוצרת מצב שבו מרחב הפעולה והיצירתיות התכנונית בעיר מצטמצם והפתרון טמון בהעברת תהליך קבלת ההחלטות לידי הרשויות, כך שהן יוכלו לקבוע מתי ואיפה נכון להשתמש בכל כלי בארגז הכלים התכנוני.